Stress maakt meer kapot dan je lief is

Heel lang dacht ik dat `gezonde` stress bij het ondernemen hoort. Het help je een topprestatie te leveren. Alsof je de hele wereld aankan. Door die spanning presteer je beter.

Zeker als jouw bedrijf steeds sneller gaat groeien kan het veel spanning opleveren.

Groei is goed nieuws, zou je zeggen. En dat is ook zo. Maar soms kan de groei tegen je werken en dan wordt je gedwongen een paar stappen achteruit te zetten. En dat is niet makkelijk, zeker als je niemand hebt om mee te sparren, die het groter geheel kan zien en je goed kan adviseren. Dus je maakt geen bewuste keus om een stapje terug te doen, nee je gaat door tot je de grootste opdrachtgever kwijt raakt, bijvoorbeeld. Je hebt gevoel te hebben gefaald. En dan slaat je `gezonde` stress om in langdurig stress: je kan je niet meer goed concentreren, je bent constant moe, je bent snel geïrriteerd en dan reageer je af op degene die je het meest dierbaar is: je partner, je kind, familie en vrienden, bijvoorbeeld, maar ook op je eigen personeel. Met alle gevolgen van dien.

Maar ik ben van mening dat het niet zo ver hoeft te komen,

Veel ondernemers zijn gevangen in hun eigen onderneming. Ben jij voor jezelf begonnen om hard te werken en weinig vrije tijd overhouden of wilde je zelf bepalen hoe en wanneer je ging werken? Hoe veel vrijheid ervaar je nu?

Stop met negeren van de werkelijkheid. Stop met steeds door te gaan. Soms kan het helpen om even stil te staan en van afstand naar je bedrijf te kijken, alleen dan kun je bewuste keuzes maken, om te komen waar je wilt zijn.

Ik help ondernemers stressvrij te ondernemen. Bepaal nu wat echt belangrijk is en wacht niet tot het te laat is.